Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Plakát - Története képes leírás - Plakát.tlap.hu
részletek »

Plakát - Története - Plakát.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: plakat.tlap.hu » Plakát - Története
Keresés
Találatok száma - 4 db
A plakát

A plakát

A nagyváros jelei életünk legtermészetesebb környezetét alkotják, és meghittebb viszonyban vagyunk a plakátokon szereplő arcokkal, mint szomszédainkkal. Az újságok, hirdetések, szórólapok és a televízió képei pedig otthonunkba, magánterünkbe is akadálytalanul bejutnak, meghatározott üzeneteket kézbesítenek, és célokat vetítenek elénk. Az utca képekkel borítható felületei végesek, de megtöbbszörözhetőek a reklámbevételek érdekében. A nyomtatási eljárások fejlődése nyomán lehetővé váló óriásplakátok tömeges elterjedése, és a rajtuk keresztül való hirdetés iránti óriási kereslet felértékeli a függőleges fal- és tetőfelületek értékét (egyáltalán, gazdasági értéket kölcsönöznek nekik), és egyúttal illegalitásba szorítják a hatóságok vagy a magánterület tulajdonosa által jóvá nem hagyott (mivel közvetlen gazdasági haszonnal nem kecsegtető) kommunikációs és hirdetési formákat. A nagyváros képeit ma elsősorban és szinte kizárólagosan kereskedelmi érdekek festik a házfalainkra, és igen nehéz elképzelni egy olyan képek nélküli városi teret, mint amilyenben gyakran akár csak egy-két évtizeddel ezelőtt is éltünk.

A plakát fejlődése

A plakát fejlődése

A modern plakát fejlődése közismert. Akkor kelt életre, amikor a múlt században Angliában, Franciaországban feltűnt a japán festészet. Ez bámulatos ereje az egyszerűségnek, merész elhagyása a nem fontosnak, fokozása a lényegesnek. Röviden: a japán művészet mint egy kinyilatkozás hat a festőkre. A japán színes fametszetek mutatták meg az utat, mint lehet művészi értéket adni a tömegben előállított nyomtatványoknak. A festők az új terület új lehetőségei felé fordultak, a modern európai síkban festett plakát ekkor született.

Alkalmazott grafika (könyv- és plakátművészet)

Alkalmazott grafika (könyv- és plakátművészet)

Magyarországon a 19. század derekán jelentek meg az alkalmazott grafika különféle műfajainak első darabjai: számolócédulák, díszes kávéházi árlapok, nyomtatott hirdetmények. Fejlődésük szorosan összekapcsolódott a kereskedelem kiépülésével, így a századvégen gyorsult fel és vált a reklámgrafika a magyar művészet egyik legdinamikusabban fejlődő ágává. A magyar plakát története, a reformkori előzmények után, Benczúr Gyulának az 1885-ös Országos Kiállításra készített falragaszával kezdődött, amely még elsősorban képzőművészeti keretbe foglalt nyomtatott hirdetmény, és csak ezek után figyelemfelkeltő reklám. A mind több gyár és üzem, a kereskedelmi hálózat megerősödése, majd a mozi, a színház, a kiállítás és az újság fokozódó jelenléte a mindennapi életben, a politikai élet részeként pedig a pártküzdelmek és a választások nyomán nem egyszerűen egy műfaj érése zajlott le, hanem egyszersmind életművet alkotó nagy egyéniségek is színre léptek.

Grafika magazin hírek
Ügyes grafikai megoldásokkal készített óriás betű
Ügyes grafikai megoldásokkal készített... A vektoros programokkal készített rajz kicsiben, végeredményben azonos lesz a bármekkora méretű logónkkal. Úgynevezett arányos felnagyítás végeredményt kapunk. Óriási méretű betű is elkészíthető grafikai programunkkal, amit később élethű nagyságban láthatunk viszont. Természetesen az óriás betűk előállításához megfelelő technikai hátterek szükségesek....
A led világítás legjobb hatása akkor látszik a legjobban, ha kellő távolságra van szerelve.
A led világítás legjobb hatása akkor... A hátulról világított felirat-logónál, amikor a led beépítésre kerül reklám...
A számítógépes grafika atyja kapta az idei Kiotó-díjat
A számítógépes grafika atyja kapta az... Az újabb díjat bezsebelő Ivan Sutherland az informatika történetének legnagyobb...
Plakát

Plakát

A plakát nagyméretű, nyomdailag sokszorosított kültéri hirdetmény, amely grafikai és tipográfiai elemek felhasználásával készül. A vizuális kommunikáció klasszikus formája. Témájuk szerint a legfontosabbak a kereskedelmi, a politikai és a kulturális plakátok. A nagyméretű plakátokat poszternek nevezik illetve ezzel a szóval jelölik a művészeti alkotások sokszorosító eljárással készült nagyméretű reprodukcióit is, amelyek lakások vagy más helyiségek falának díszítésére szolgálnak.

Tuti menü